fredag 22 januari 2010

Segt uppdaterat + Haiti & filmer


Jag har inte varit så aktiv, för jag har pluggat väldigt mycket och de stunder jag haft tid har jag helt enkelt inte orkat skriva.

Jag vill driva bloggen längre. berätta om saker som rör dagens samhälle, som jordbävningarna i Haiti till exempel. Dock så har jag inte varit så insatt i det. Jag lever mest på att tycker jag det är intressant så fastnar det för mig, jag kan alltså inte bara läsa en bok för sakens skull till exempel. Utan jag måste fatta tycke för den och den måste ha något att erbjuda, spänning, drama, kärlek, svek, död, allt. Lika dant med filmer och händelser.
   Visst, det är drama och död om Haiti med, men det fastnar inte för mig, utan jag tycker mer om de skapta historierna. När det gäller nu jordbävningarna och de omkring 70.000 döda så är det ju bara rörande. Jag klarar inte av för mycket sånt, typ filmer om Anne Frank och så.

För mig passade går dagens film mycket bra då. Avatar, shit säger jag bara, shit vilken fantasi James Cameron har! Visst, storyn påminner lite om Pocahontas som folk sagt, men ändå, sjukt bra. Först och främst, han har skapat ett helt nytt land, med helt nytt folk, med ett helt eget språk, med betydelse fulla symboler, sägner och berättelser och så. Sedan har han skapat alla djuren, träden och växterna, alla nya repliker, alla nya effekter, färger, ljus och ljud. Helt enkelt fascinerande!
   Det var en fin film, men ibland kände man igen sig och liksom tänkte "okej nu är det för förutsägbar.." Men det är också det fina i det hela. James Cameron som även gjort Titanic till exempel, en film om kärlek och uppoffringar, ser man många likheter till i Avatar där kärleken styr i första hand i en fantasivärld. Han har även gjort Terminator där mitt i allt, som dels med handlar om kärlek, - jag tycker faktiskt den första filmen är himla fin, med mamman och sonens bästa kompis, och hur det hela hänger ihop - men mest handlar om då robotar och domedagen och allt det här. Även med de kan man dra paralleller till i Avatar då militärerna och dess byggmaskiner kommer och förstör avaternas skog och hem. Om inte det så när militärernas robotar/maskin fordon.

Men filmen var fin, två saker som jag också gillar är när den inte är så här självklar, alltså många följer samma mönster; alla överlever, mycket kärlek, mycket sorg och mycket sex. Både i denna och Blood Diamond (tar jag som ett exempel för att den med är riktigt bra, Edward Zwick & Charles Leavitt) så är det någon i huvud/bi-roll listan som dör och inga sexscener.
    I Blood diamond har vi alltså Danny Archer, huvudrollen av Leonado Di Caprio, som dör en tapper död i slutet. Lika så i Avatar där Trudy, stridspiloten, går emot sin egen sida för att hjälpa avatarena, dör dock en snabb, men troligvis plågsam död, men stolt för sin insats åt avatarerna. Även Dr. Grace, den ganska så bittre kvinnliga forskaren dör efter en skottskada, de försöker rädda henne, göra henne till en avatar, men de var för sent. Men ändå så man kände: "Men jo, hon dog för dem, och hon gav dem större chans."
  I Blood Diamond så har jag en liten favorit replik som lyder "I like to get kissed before I get fucked.". Det säger Danny till den påstridige kvinnliga reportern Maddy ganska tidigt i filmen. De vet inte riktigt var de har varandra men relationen i det fattiga landet växer sig starkare och i slutet av filmen är det uppenbart att de är kära. Dock så är det när Danny ligger med handen innanför shortan, skottskadad, i sina sista minuter, och tar farväl av henne på telefon. Inget sex, ändå så intesivt. I Avatar så var ju dock en sexscen planerad ifrån början, men den klipptes bort av någon anledning jag inte kommer ihåg nu. Det ända man fick se var att de slängde sig i varandras armar, kysstes, och höll kvar varandra efter att ha hört det här:
Neytiri: You are Omaticaya now. You may make your bow from the wood of Hometree. And you may choose a woman. We have many fine women. Ninat is the best singer.
Jake Sully: I don't want Ninat.
Neytiri: Peyral is a good hunter.
Jake Sully: Yes, she is a good hunter. But I've already chosen. But this woman must also choose me.
Neytiri:
[smiles] She already has.

Alltså filmen blir intensivare då, enligt mig i alla fall. Jag menar inte att alla filmer med en massa sexscener suger, det är ju hur många bra filmer som helt, men jag menar att det gör ändå något på sig, att det blir så ren och äkta kärlek.